ZWEMBADPOMPEN VOOR ZANDFILTERS

Waarvoor dient een zwembad filterpomp?

Een zwembadpomp of filterpomp zorgt voor de circulatie van het zwembadwater. In de eerste plaats wordt het water door de zand- of patroonfilter gepompt om onzuiverheden te verwijderen.




Ook de pomp zelf heeft een filtermandje waar grove onzuiverheden zoals bladeren, haar en insecten in blijven liggen zodat ze geen schade aan de pomp berokkenen.

Soorten zwembadpompen

 Er bestaan zelfaanzuigende en niet zelfaanzuigende pompen.

Niet zelfaanzuigende pompen worden voornamelijk voor kleine zwembaden en opzetzwembaden gebruikt. Ze worden onder het waterniveau geplaatst. Zelfaanzuigende pompen worden voor elk type zwembad gebruikt. Ze kunnen zowel boven als onder het waterniveau worden geïnstalleerd. Als dat boven het waterniveau gebeurt, moet u er op letten dat er water in de kamer met de voorfilter zit. Een pomp mag in geen enkel geval op lucht draaien.

Zwembadpomp beveiliging: plaats steeds een terugslagklep

Als extra veiligheid raden wij aan om een terugslagklep te plaatsen. Zo stroomt het water nooit in de verkeerde richting.


Energie besparen op verbruik van de zandfilterpomp?

Er zijn pompen met 1 snelheid en er zijn pompen met variabele snelheden. Een pomp met variabele snelheden heeft meerdere programma's. Elk programma pompt aan een andere snelheid. Het energieverbruik van pompen met een variabele snelheid ligt een stuk lager dan dat van traditionele pompen. Bovendien is er in de pompen met een variabele snelheid een ruime keuze aan mogelijkheden. Gaande van manueel in te stellen snelheden tot programmeerbare automatische snelheden. De kostprijs van een pomp met variabele snelheden ligt hoger dan die van een traditionele pomp. Maar zo'n pomp verdient zichzelf snel terug. Het water wordt beter gefilterd dus er is minder nood aan chemicaliën en aan backwashes. Het energieverbruik ligt 80% lager dan bij een pomp met slechts 1 snelheid. Dat kan een besparing van wel 500 euro per jaar betekenen. Bovendien draait een pomp met variabele snelheden niet continu op hoge toeren. Dat verlengt de levensduur en betekent dat de pomp vaak geruisloos zijn werk doet. Met een frequentieregelaar maakt u van elke pomp met 1 snelheid een energiezuinige pomp. U kan zelf het vermogen en de snelheid van de pomp bepalen. Zo kan u tot dezelfde besparing komen als bij een variabele zwembadpomp.

Eigenschappen zwembad filterpomp

Een filterpomp bestaat altijd uit een voorfilter, een motor van 230 Volt (monofase) of een motor van 400 Volt (trifase), een waaier, een motoras en een mechanische asafdichting. De behuizing is vervaardigd uit plastic, kunststof van glasvezel of brons. Al deze materialen zijn zo behandeld dat ze bestand zijn tegen chemicaliën en zoutwater.

1. Motor

2. Mechanische dichting

3. Vliegwiel

4. Pomphuis

5. Pomp deksel

6. Pomp mandje

Aansluitingen zwembadpomp

Alle pompen kunnen op buizen van verschillende diameters worden aangesloten. De aansluitingen van de zuig- en drukzijde verschillen van pomp tot pomp. De meeste zwembadpompen hebben een binnen- en/of buitenschroefdraad. Aansluitstukken met een diameter van 50 of 63 mm worden het vaakst gebruikt. We hebben nagenoeg alle mogelijke zwembadpompen op stock voor de vervang markt. Zoekt u hulp met de plaatsing van een zwembadpomp? Aarzel niet ons te contacteren.
 


 

U kan uw flexibele of harde buizen met deze afmetingen rechtstreeks in de aansluitstukken lijmen. De aansluitstukken zijn voorzien van een wartel waardoor ze op elk moment kunnen worden losgekoppeld, zonder de buis te moeten afzagen. Wanneer u buizen van andere diameters gebruikt, hebt u enkel de juiste pvc stukken nodig om de overgang naar de gewenste diameter te maken.

 


 

Plaatsing Een zwembadpomp wordt best op een goed geventileerde en droge plaats geïnstalleerd die niet te ver van het zwembad ligt. Laat een zwembadpomp nooit draaien zonder water. Het water zorgt voor de koeling. Een pomp die droog draait zal verbranden en de schade die dat met zich meebrengt valt nooit onder garantie.
 

Zwembadpomp: hoe overwinteren?

In de winter moet het water uit de pomp worden gelaten en moet de pomp op een droge en vorstvrije plaats worden opgeborgen. Enkel wanneer er gebruik wordt gemaakt van een thermostaat kan de pomp blijven draaien in de winter.

De pomp weer opstarten na de winter
We hebben vervang pompen van nagenoeg alle merken. We kunnen u ook bijstaan bij de installatie van uw zwembadpomp.   https://youtu.be/eGtWJvfAGPA

Welke zwembadpomp moet ik kiezen voor mijn zwembad?


Een filterpomp wordt gekozen op de hoeveelheid water in het zwembad en op opvoerhoogte. Hoe hoger het water gepompt moet worden, hoe meer weerstand de pomp ondervindt en hoe krachtiger de pomp moet zijn. De zandfilter wordt gekozen op maat van de pomp. Als de zandfilter te klein is, ontstaat er teveel druk waardoor ontploffing mogelijk is. Hieronder vindt u een indicatietabel.