Goederen afhalen kan op afspraak tijdens aangepaste openingsuren in onze winkels
0 items
Inloggen
0

Drieweg kraan (zonnepanelen)

Sturing van zwembad zonnepanelen

Manuele sturing of automatische sturing zonnepanelen


Waarom opteren voor een by-pass

Een 3 weg kraan wordt gebruikt als by-pass : om de watercirculatie in een bepaalde richting te sturen.
Noodzakelijk in combinatie met zonnepanelen.
Op een zonnige dag moet het water door de zonnepanelen worden gestuurd. Bij regenachtig weer , moet dit juist niet gebeuren , anders wordt het water immers afgekoeld.
Het is wenselijk de pomp het zwembadwater te laten filtreren en circuleren terwijl het water niet door de zwembadverwarming gaat.
Tijdens de zomer kan de zwembadwatertemperatuur stijgen tot 30 °of meer. Dan is het nodig om 16-20 uur per dag te filtreren / circuleren om het chloorgehalte hoog te houden en algengroei te vermijden.
's Nachts of tijdens een regenachtige dag zal de zwembadverwarming het water afkoelen. Een by-pass zorgt ervoor dat je het water kan filtreren zonder langs de zonnecollectoren te gaan.Hoe een by-pass installeren ?

Je moet je zonne-verwarming zo aansluiten, dat je steeds de verwarming kan 'by-passen'.
Dat betekent dat je de pomp het zwembadwater kan laten circuleren zonder dat er water door de zonneverwarming stroomt.
Dit is nodig bij bewolkte zomerdagen.

Je hebt 2 mogelijkheden om een by-pass maken:
met 3 kranen : In de foto hierboven links staan de 2 bovenste kranen open en de onderste kraan dicht. Het water gaat over de verwarming. Als de onderste kraan open is en de bovenste kranen dicht, dan gaat het water niet over de verwarming.Of met een 3-wegskraan : Bij de 3-wegkraan (foto rechts) kan je gewoon de hendel van de kraan omdraaien.

Het voordeel van dit systeem is dat het heel makkelijk uit te leggen is aan buren of vrienden wat te doen wanneer zij op uw zwembad passen tijdens uw vakantie.