Zwembad EPDM zonnepanelen Harmo Pool

Gefeliciteerd met uw aankoop van deze Harmo Pool zonnepanelen. Dit product is van hoogstaande kwaliteit en volledig in België ontwikkeld. Gelieve de gebruiksaanwijzing door te nemen om de installatie vlot te laten verlopen.

De doos met Harmo Pool zonnepanelen bevat :

De zonnepanelen zijn samengesteld uit kanaaltjes van geëxtrudeerd EPDM rubber. EPDM heeft de volgende voordelen:

  • Vorstbestendig
  • UV resistent
  • Ongevoelig aan chemische producten die in normale hoeveelheid aan het water worden toegevoegd
  • Goede weerstand tegen uitrekken




De collectoren zijn vervaardigd uit ASA (sterker dan ABS en een betere resistentie tegen UV straling) en worden met elkaar verbonden via eenvoudige kabelbinders. Een O-ring garandeert perfecte waterdichtheid. Onze zonnepanelen bestaan in lengtes van 3 – 4 – 5 – 6 m of zijn beschikbaar op rol voor projecten op maat. Breedte rubber 15 cm, collector 33 cm.




De in- en uitgang bevinden zich diagonaal van mekaar. Op die manier wordt de efficiëntste warmteomzetting gegarandeerd. Door de uitgang hoger te plaatsen dan de ingang, zullen luchtbellen door de waterstroom uit de collector geduwd worden. Het beste rendement wordt verkregen wanneer de zonnepanelen zuidwaarts worden geplaatst: 45° (Frankrijk) en 37° (Belgie). Als de zonnepanelen horizontaal worden geplaatst, moet er 15% meer zonnepanelen worden aangebracht om hetzelfde rendement te verkrijgen.

Hierbij de berekeningen van de benodigde zonnepanelen voor een zwembad met 1.5m diepte (per 10 cm dieper, 10% extra zonnepanelen):

  • Niet afgedekt zwembad: 125% van de zwembadoppervlakte
  • Zwembad met bubbelzeil: 75% van de zwembadoppervlakte
  • Zwembad met rolluik: 50% van de zwembadoppervlakte

Installatie van de zwembad zonnepanelen


1. Wanneer de zonnepanelen op een dak of op hoogte worden geïnstalleerd, verzoeken wij u om veiligheidsmateriaal te gebruiken of de installatie te laten gebeuren door een professionele installateur of dakwerker.

2. De Harmo Pool zonnepanelen worden gedekt door een 2 jaar durende garantie tegen fabricagefouten. De garantie dekt geen gebreken te wijten aan een slechte installattie of beschadiging van de zonnepanelen door externe factoren zoals weersomstandigheden, dieren,... . De transportkosten en werkuren maken geen deel uit van de garantie.

Door tijdelijk te hoge chloorconcentraties door de EPDM matten te sturen, kan het gebeuren dat de matten binnenin vroegtijdig degraderen. Er worden dan EPDM brokjes of slierten gevormd, die meestal in het voorjaar massaal over een periode van een paar dagen/weken in het zwembad terecht komen.  De brokjes kunnen opgevangen worden door een nylon kous aan de inspuiter vast te maken, of door een kleine zandfilter met een weinig zand tussen collector en inspuiter te plaatsen. Dit probleem doet zich voor in minder dan 0.25% van EPDM installaties, en kon tot nu toe, nooit verbonden worden aan EPDM kwaliteit of productiefout (in dat geval zou het probleem zich voordoen bij vrijwel alle installaties uit 1 lot).

3. Kies steeds een plaats uit die goed in de zon ligt. Het water moet steeds onderaan de zonnepanelen binnenkomen en de uitgang van het water moet zich steeds langs de bovenkant bevinden. Op deze manier wordt alle lucht uit de collectoren geduwd.

4. Als de zonnepanelen hoger dan 6 meter worden geplaatst, is het aan te bevelen een ontluchter te plaatsen. De ontluchter zal ervoor zorgen dat de collectoren leeglopen bij het stopzetten van de circulatiepomp. Op die manier kan er geen onderdruk door de waterkolon ontstaan. In warme regio’s (Zuid-Europa) kan men ook een ontluchter plaatsen om te vermijden dat het water in de collectoren en zwembadinlaat te warm wordt.

Aansluiting van de EPDM zonnepanelen

1. Rol de zonnepanelen open en plaats deze in de goede richting zodat deze in elkaar kunnen worden geschoven.




2. Schuif de collectoren in elkaar door gebruik te maken van een beetje zeep en klik de kabelbinders vast.




3. Snijd het verbindingsstuk op dezelfde diameter als uw verbindingsslang (32 – 38 – 50 mm). Plaats de doppen in de vrouwelijke uiteinden en de verbindingsstukken (32 – 38 – 50 mm) over de mannelijke uiteinden. De doppen geleverd bij de Harmo Pool verwarming (rechts) zijn zo gemaakt dat het mogelijk is om een gat te boren in de dop. Langs dit gat kan de verwarming in de winter worden leeggelaten. Het gat kan gedicht worden met een 1 ¼ schroefdop.





4. De collectoren zijn zo gemaakt dat de inlaat en uitlaat diagonaal over mekaar staan.




5. Maak uw verbindingsslang vast aan de in- en uitgang van de zonnepanelen.



De zonnepanelen kunnen worden verbonden met uw filtratiesysteem met of zonder by-pass kraan. De kit bevat geen by-pass kraan en zal telkens in werking komen te staan zodra uw filter in werking treedt. Als u een hoger rendement wil van uw zonnepanelen en deze enkel wil laten werken wanneer het mooi weer is, kunt u een automatische 3-wegkraan plaatsen .

Bevestiging van de EPDM zonnepanelen op het dak

U kan de zonnepanelen zowel horizontaal als verticaal bevestigen.
U kan de zonnepanelen bevestigen met de «nylon strap» die u hier apart kunt bestellen.


Verticale plaatsing van de zonnepanelen

De «strap» dient om:

1. Zonnepanelen vast te maken



2. Het is mogelijk de verwarming vast te hechten door de strap in de breedterichting door de rubber te weven (alternerend boven en onder de EPDM). U kan ook de EPDM aan het dak bevestigen met silicone (Versabond, Fix-all,…).


U kan eveneens de straps onder de dakpannen bevestigen door ze op de panlatten te schroeven. U dient dan 1 bevestiging per collector te voorzien.





1. Collectors – horizontaal geplaatst

2. EPDM verwarming

3. Schroef in panlat (niet meegeleverd)

4. Strap (1m)

Als alternatief kan u een gegalvaniseerd betonnet aan de dakstructuur bevestigen en vervolgens de collectoren aan het betonnet vasthechten.


Bevestiging van de zonnepanelen op een plat dak

U kan hetzelfde systeem gebruiken als voor daken op een helling door de collectors vast te hechten aan een houten of metalen onderstructuur (betonnet) of siliconen (Versabond, Fix all …).

Bevestiging van de zonnepanelen op de grond

U moet vermijden dat er planten onder de verwarming kunnen groeien, omdat dit de verwarming kan beschadigen en het rendement kan verminderen. Er mogen geen scherpe voorwerpen onder de verwarming liggen. Niet over de verwarming lopen.

Onderhoud van EPDM zonnepanelen


1. Sluit tijdens een chloor-chock behandeling de EPDM verwarming af (met de bypass) om beschadiging van de collectors te voorkomen.

2. Voor de overwintering van de collectors laat je zuiver water in de collectors lopen en vervolgens de zonneverwarming leeglopen.

3. Om een maximaal rendement te bereiken, moet je ervoor zorgen dat de zonneverwarming proper is.

4. Wat betreft de accessoires (3-wegkraan, pomp....) raadpleeg je de instructies die meegeleverd zijn bij deze accessoires.


Aansluitschema's van EPDM zonneverwarming

1. Schema van een aansluiting met manuele 3-wegkraan:


In functie van het aantal uren zon moet de 3-wegkraan manueel worden geopend om het zwembadwater door de zonnecollectors te laten stromen om het te verwarmen. Dit systeem kan eveneens toegepast worden om het zwembadwater ’s nachts te laten afkoelen wanneer de temperatuur van het zwembad te hoog is. De manuele 3-wegkraan vereist een dagelijkse controle van de buitentemperatuur en van de temperatuur van het zwembad.



2. Schema van een aansluiting met automatische 2-wegkraan:


De elektrische 2-wegkraan gekoppeld aan een Harmosol regelaar (meet de buitentemperatuur en de zwembadtemperatuur) maakt een automatische sluiting/opening van de kraan mogelijk zodat het zwembadwater wel /niet door de zonneverwarming gestuurd wordt. Zodra de buitentemperatuur hoger dan de temperatuur van het water is, sluit de klep automatisch zodat het zwembadwater automatisch door de collectors stroomt. Het nadeel van deze opstelling is dat er in de 'open' stand altijd een kleine hoeveelheid water door de collectors stroomt.


3. Schema van een verbinding met automatische 3-wegkraan:


De elektrische 3-wegkraan gekoppeld aan een Harmosol temperatuur regelaar (meet de buitentemperatuur en de zwembadtemperatuur) draait de automatische 3-wegkraan zodat het zwembadwater wel/niet door de verwarming gestuurd wordt. Zodra de buitentemperatuur hoger dan de temperatuur van het water is, draait de klep automatisch zodat het zwembadwater automatisch door de collectors stroomt. Bij afkoeling van de buitentemperatuur gebeurt het omgekeerde. Het is wel mogelijk om het ventiel manueel in werking te stellen om het zwembad ’s nachts te laten afkoelen.



4. Schema van een verbinding met 2 waterpompen:


Een tweede pomp wordt op de weg naar de zonnecollectors geïnstalleerd. Zodra de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van het zwembadwater zal de Harmosol temperatuur regelaar de zonnecollector-pomp in werking zetten en zal het water door de collectors gestuurd worden. Men moet een pomp met voorfilter hebben om te vermijden dat de grootste onzuiverheden naar de collectors vervoerd worden. Deze configuratie maakt het mogelijk om het zwembad te verwarmen, ongeacht de uren waarop er gefilterd wordt. Op deze manier bereiken de collectors een maximaal rendement. De inlaat van de filterpomp en zonnecollectorpomp worden voorzien van een terugslagklep.