Een warmtepomp is een verwarming die zeer economisch is in verbruik: ze onttrekt haar energie aan de buitenlucht om deze om te zetten in warmer zwembadwater.
Vandaag de dag hebben warmtepompen al snel een COP van 5. Voor elke kW die u in energie investeert, krijgt u 5 kW terug in warmte.
Een warmtepomp beschikt over een manuele of digitale controller waarop u de gewenste temperatuur kan instellen.



Inverter warmtepompen 


Naast de standaard warmtepompen hebben wij ook inverter warmtepompen in ons assortiment. Een standaard warmtepomp draait constant op vol vermogen, waar een inverter warmtepomp een variabel vermogen heeft dankzij een ingebouwde frequentieregelaar, waardoor er alleen verwarmd wordt als het ook daadwerkelijk nodig is. Hierdoor heeft u een stillere, zuinigere pomp.
De hogere aankoopprijs met een inverter versie kan je terugverdienen in enkele jaren (2-4j)

Hieronder een voorbeeld van een warmtepomp met manuele besturing:





Installatie warmtepomp:

De warmtepomp wordt na de filterinstallatie geplaatst. Tussen de filterinstallatie en de warmtepomp dient men een bypass te plaatsen.
Voor een optimale werking dient u de warmtepomp op minstens 50 a 60 cm afstand van een muur te plaatsen (er moet voldoende lucht kunnen worden aangezogen).


De koude lucht wordt langs de voorkant uitgestoten. Ook langs de voorkant dient u ruimte vrij te houden zodat de koude lucht 100% wordt weggeblazen.
Er zijn ook warmtepompen met een verticale uitgang (cf 'helicopters') die korter bij een haag of muur kunnen worden geplaatst.


Warmtepomp en zonnepanelen combineren :

Het water gaat eerst door de zonneverwarming, daarna door de warmtepomp.

In geval van zonneschijn zal de warmtepomp niet aanslaan aangezien het water reeds is opgewarmd door de zon.
Bij deze opstelling is het raadzaam om de zonneverwarming te sturen met een automatische 3-wegkraan.

Zo vermijden we dat –bijvoorbeeld bij een regenbui– het water door de verwarming wordt afgekoeld en 30 seconden later door de warmtepomp wordt opgewarmd.

Zie foto van een verticale warmtepomp :








Winterklaar maken zwembad warmtepomp

Een warmtepomp moet steeds op de correcte manier winterklaar worden gemaakt om vorstschade te voorkomen.
Zet de electriciteit af en sluit de watertoevoer naar de warmtepomp af. Ontkoppel de warmtepomp en laat alle water wegvloeien.
Indien de warmtepomp een drain heeft, zet die dan open. Blaas of zuig de leidingen verder leeg (met een compressor of stofzuiger).
Sluit de warmtepomp opnieuw aan om te verhinderen dat er vuil en/of stof in de leidingen kan komen. Indien de warmtepomp een ingebouwde vorstbeveiliging heeft, zet dan stroom op de warmtepomp.

Warmtepomp in combinatie met zoutelectrolyse

Moderne zwembad warmtepompen beschikken over een warmtewisselaar in titanium waardoor deze bestend zijn tegen zout water.