Zonneverwarmingssysteem - zonneboiler



Wat kan ik verwachten ?
- In een goed voorjaar , kan u reeds een paar dagen zwemmen (temp min 22°C) in de maand april.

- Vanaf 15 mei tot 15 september kan u zeker zwemmen. De temperatuur van het zwembadwater is vaak hoger dan de maximale dagtemperatuur.

- In de maanden juli-augustus zal u geregeld temperaturen van 28-30 ° C bekomen. Boven de 30°C zal u ook meer chloor aan het water moeten toevoegen.

Zonneverwarmingsysteem voor zwembad
Deze temperaturen werden opgemeten in mijn zwembad gemaakt met isolerende polystyreenblokken.



De oppervlakte aan zwembadverwarming is gelijk aan de oppervlakte van het zwembad.

De verwarming staat onder een hoek van 10° naar het zuiden gericht.

Een temperatuurscontroler schakelt de pomp aan en uit. Het zwembad is afgedekt met een bubbelzeil.

De gemiddelde temperatuur tussen 15 mei en 15 september bedroeg 28,3°C en de maximale temperatuursstijging in 1 dag bedroeg 4°C.


Hoe groot moet de oppervlakte van mijn zonneverwarmingssysteem zijn?
U heeft minimum de helft van de oppervlakte van uw zwembad in zonneverwarmingspanelen nodig, en maximaal de volledige oppervlakte van uw zwembad.

Onze raad is 75% van de oppervlakte van uw zwembad in zwembadverwarming te voorzien.

In West-Europa is de ideale hellingshoek 30° en de ideale orientatie is naar het zuiden.

Voor een temperatuursstijging van 4° per dag zon heeft u in het ideale geval (zwembad afgedekt, verwarming onder een hoek van 30° naar het zuiden gericht) de oppervlakte van uw zwembad aan zonneverwarming nodig.
  • Indien uw zwembad niet is afgedekt, vermenigvuldig dan de nodige oppervlakte met 2.
  • Indien uw zwembadverwarming naar het westen of oosten is gericht, vermenigvuldig dan de nodige oppervlakte met 1.5.
  • Indien u de verwarming op een plat dak legt, vermenigvuldig dan de oppervlakte met 1.1
  • Indien u de verwarming op een rechte muur, vermenigvuldig dan de oppervlakte met 2. Zwembadverwarming wordt steeds berekend aan de hand van de oppervlakte van het zwembad, niet aan de hand van het volume.

De reden is dat 80% van het verlies aan warmte via verdamping aan het wateroppervlakte geschiedt.



Wat is het verschil tussen de "Smartpool"en de 'Rubberen' zonneverwarming?

De grote verschillen zijn dat de Smartpool verwarming minder duur is, uit polypropyleen is gemaakt en dat ze "vaste" maten heeft (0,6mx6m of 1,2mx6m).

De rubberen verwarming wordt op maat gemaakt. Smartpool
Smartpool

Rubber
Rubber

Smartpool Rubberen verwarming
De nodige oppervlakte bij beide systemen is dezelfde.
De Smartpool 0,6 x 6 m zonneverwarming is hoofdzakelijk bedoeld voor kleinere, bovengrondse zwembaden. De diameter van de aansluitingsbuizen is 3,8 cm. Het is makkelijk om tot maximaal 3 verwarmingen aaan elkaar te schakelen. De connectoren zijn inbegrepen in de kit.
De Smartpool 1,22 x 6 m is bedoeld voor grote ingebouwde zwembaden. De diameter van de aansluitingsbuizen is 5 cm, en het is makkelijk om meerdere verwarmingen (zoveel je wil) aan elkaar te schakelen.
De smartpool zonneverwarming bestaat uit hoogwaardig chloorbestendig, UV-bestendig zwart materiaal. Zie ook www.smartpool.com
Mits wat creativiteit kan de smartpoolverwarming makkelijk op een hellend dak worden gelegd(vastmaken met een lint, dakhaken...)
De rubberen verwarming kan voor beide gebruikt worden en wordt op maat gemaakt. De aansluitingen zijn 5 cm dik. De rubberen zonneverwarming bestaat uit hoogwaardig chloorbestendig, UV-bestendig zwart EPDM-ruber.

Hoe werkt de zwembadverwarming ?
  • De zwembadpomp doet water door de collector circuleren. Bij de Smartpool 0,6 x 6m stuurt een ingenieus systeem slechts een deel van het water door de fijne buizen (enkele mm diameter) van de zonnecollector. Op die manier wordt een te groot drukverlies vermeden. Voor de Smartpool 1,2 x 6m en de rubberen verwarming wordt het water aan 1 kant in de verwarming gepompt, en aan de andere kant (6 meter verder) stroomt het warme water eruit.
  • Het water wordt door de zon opgewarmd terwijl het door de collector stroomt.
  • Het warme water keert terug naar het zwembad.


Hoe moet ik mijn Smartpool zonneverwarming installeren ? Smartpool zonneverwarming installeren is makkelijk.
  1. Rol de verwarming open. Leg ze in de zon en laat ze opwarmen zodat dit makkelijker gaat.
  2. Plaats de Zonneverwarming. Om ze op een schuin dak te leggen heb je wat verbeelding nodig. Maak ze vast met een lint, of hecht ze aan een betonnet of een stuk tuinafsluiting.
  3. Kijk doorheen de verdeelbuizen. In de Smartpool 0,6 x 6 meter zie je een ster. Op die buis koppel je zowel de waterinlaat als de wateruitlaat aan. De 0,6 x 6 m Smartpool zonneverwarming heeft een diameter van 3,5 en 3,8 cm. Eventueel heb je een versmalling van 3,5 naar 5 cm nodig. De aansluitingen van de Smartpool 1,22 x 6 m en de rubberen verwarming hebben een diameter van 5 cm. De uitlaat van je filter verbind je met de inlaat van de verwarming. De uitlaat van de verwarming (in dit geval 6 meter verder) gaat rechtstreeks naar het zwembad.
  4. Op de andere buis zet je twee stoppen.
  5. Indien je meerdere verwarmingen hebt, schakel ze dan aan mekaar met de bijgevoegde zwarte flexibele buis.
Je kan berekenen hoeveel verwarmingen je nodig hebt en de nodige koppelstukjes voor jouw specifiek geval via onze zwembadverwarming turbocalculator.

Smartpool
Lees ook "Waarom heb ik een by-pass nodig ?"en "Waarom heb ik een temperatuurscontroller nodig?"

Waarom heb ik een by-pass nodig?
Het is wenselijk de pomp het zwembadwater te laten filtreren en circuleren terwijl het water niet door de zwembadverwarming gaat. Tijdens de zomer kan de zwembadwatertemperatuur stijgen tot 30 ° of meer. Dan is het nodig om 16-20 uur per dag te filtreren / circuleren om het chloorgehalte hoog te houden en algengroei te vermijden. s'Nachts of tijdens een regenachtige dag zal de zwembadverwarming het water afkoelen. Een by-pass zorgt ervoor dat je het water kan filtreren zonder langs de zonnecollectoren te gaan.

Hoe moet ik de by-pass maken ?
Je moet je zonne-verwarming zo aansluiten, dat je steeds de verwarming kan 'by-passen' . Dat betekent dat je de pomp het zwembadwater kan laten circuleren zonder dat er water door de zonneverwarming stroomt. Dit is nodig bij bewolkte zomerdagen. Je hebt 2 mogelijkheden om een by-pass maken: met 3 kranen (foto onder links) of met een 3-wegskraan (foto onder rechts).
De verbinding wordt net op dezelfde manier gemaakt bij de ribbelbuisverwarming. Alleen is er voor de Smartpool 1,22 x 6 m en de ribbelbuisverwarming geen blauwe overgang van 3,8 naar 5 cm

By-pass

Hoe werkt de by-pass?
In de foto hierboven links staan de 2 bovenste kranen open en de onderste kraan dicht. Het water gaat over de verwarming. Als de onderste kraan open is en de bovenste kranen dicht, dan gaat het water niet over de verwarming.
Opgepast! Pomp nooit tegen een dichte kraan. Bij het omschakelen is het verstandig de pomp af te zetten, ofwel eerst alle kranen open te zetten en daarna de desbetreffende kranen dicht te zetten. Bij de 3-wegkraan (foto rechts) kan je gewoon de hendel van de kraan omdraaien. Het voordeel van dit systeem is dat het heel makkelijk uit te leggen is aan buren of vrienden wat te doen wanneer zij op uw zwembad passen tijdens uw vakantie.

Hoe sterk moet mijn pomp zijn om de zwembadverwarming te laten functioneren?
De pomp moet een debiet hebben van minimaal 4m³/u. Indien de zwembadverwarming hoog komt te liggen of ver van het zwembad is verwijderd, kan het noodzakelijk zijn een grotere pomp te plaatsen. Zie ook 'Dimensionering van de zwembadpomp'
Waarom heb ik een temperatuurscontroller nodig ?
Als de temperatuur van het dak daalt (bij een regenbui of bewolkt weer), zal de zwembadverwarming het zwembadwater versneld afkoelen. Een temperatuurscontroller installeren is dus erg nuttig wanneer u overdag niet thuis bent om uw verwarming aan of uit te schakelen.
Hoe werkt de temperatuurscontroler ? Er zijn 2 types temperatuurscontrollers.
Bij het eerste type - de regelkraan - wordt een kraanstand geregeld door het verschil te meten tussen watertemperatuur en daktemperatuur. Indien dit verschil > 2 °, dan stuurt een driewegkraan het zwembadwater over de zonnepanelen. Indien dit verschil < 2 ° , gaat de driewegkraan in een stand staan zodat het water niet over de zonnepanelen gaat. In dit geval draait je pomp een hele dag. De regelkraan werkt het best, maar is duurder.
Bij het tweede type - de pompregeling - gaat de controller de pomp doen draaien indien een vooraf ingestelde daktemperatuur wordt bereikt. Indien de daktemperatuur kleiner is dan de ingestelde temperatuur, dan zal de temperatuurscontroller de pomp stoppen. Een differentieel zorgt ervoor dat de pomp niet stukgaat door te snel af-aan-af te springen. Bij de pompregeling zal de pomp iets sneller verslijten (ze springt gauw 10-20 keer per dag aan en af), maar de regeling is goedkoper. Hoe moet ik mijn temperatuurscontroler aansluiten?
Aan een temperatuurscontroler zitten twee temperatuursmeters. De water-meter moet in de "koude" filter-uitlaat. De daktemtemperatuursmeter moet in de nabijheid van de zonneverwarming liggen, in de volle zon.
Indien je via de minisol je pomp wil laten op- en afslaan is het aansluitingsschema als volgt:
Internals


Wat moet ik met de zonneverwarming in de winter aanvangen?
Gewoon leeg laten lopen. De zonneverwarming kan de hele winter buiten blijven.


Hoe kan ik de prijs van dit alles overzichtelijk vergelijken?
Je kan het nodige materiaal zelf uitrekenen via onze turbocalculator voor zwembadverwarming.

Je zal de afmetingen van je zwembad, de diameter van de filteruitlaat etc. moeten ingeven.

Daarna wordt al het nodige materiaal automatisch berekend.