Dit type zwembad wordt zeer snel opgebouwd of ingebouwd en is één van de goedkoopste manieren om een kwalitatief zwembad te plaatsen.

 
Stalen zwembaden zijn 'Thermisch verzinkt' en gelakt.
Metalen zwembad zijn beschikbaar in ronde vorm, ovalen vorm, achthoekige vorm.
 

Plaatsing metalen zwembad opbouw of inbouw

Rond of 8-vormige zwembaden kunnen bovengronds geplaatst worden of ingebouwd worden.

Deze metalen zwembaden worden vaak ingebouwd. Het zwembad wordt gebouwd op een betonplaat in een put.

Na het opvullen van het zwembad wordt de put voorzichtig met stabilisé gevuld.

Er zijn ronde metalen zwembaden dewelke bovengronds kunnen worden geplaatst. Er wordt dan wel een laag stabilisé en een feuterdoek aangeraden om de liner te beschermen.

De installatieprocedure is eenvoudig (metalen wand rolt open en klikt in een buizensysteem...) en is uitgelegd in de documentatie die bij het zwembad zit.

Je moet op voorhand wel aangeven hoeveel skimmers en spuitgaten er in het zwembad moeten komen, want die gaten worden in de fabriek op voorhand gemaakt.

 

Bouwinstructies voor een metalen inbouw of opbouwzwembad

1 Vooraf beschouwingen

Vooraleer met de bouw van het zwembad te beginnen: enkele belangrijke opmerkingen. Het is ten zeerste aan te raden het zwembad op een betonnen bodemplaat van 15-20 cm dik te plaatsen.

De zwembadfolie is gemaakt uit thermoplastisch materiaal. Die moet bij een temperatuur tussen 15 en 25 ° worden gelegd.
Bij hogere temperatuur bestaat het gevaar de folie te veel uit te rekken.  De folie kan door onachtzaamheid (te hard trekken - over beton trekken) worden beschadigd.
Het is af te raden ovalen zwembaden bovengronds te plaatsen. In alle geval moet er steeds een steunmuur tegen het rechte deel gezet worden.
Voor 8-vormige zwembaden is het nodig een steunprofiel in de betonnen bodemplaat te verwerken.

2 Algemene beschouwingen

Het zwembad wordt best op een zonnige plaats, verwijderd van bomen, geplaatst. De ondergrond moet stabiel zijn. Het is aan te bevelen het zwembad op een betonplaat te plaatsen. Bij grondwater gevaar, is het best een drainage te voorzien. De betonplaat moet een 30-tal cm groter zijn dan het zwembad, gewapend met een betonnet en 15-20 cm dik. Voor 8-vormige zwembaden moet de staaldrager mee in gebetonneerd worden. Voor ovaalvormige zwembaden is een steunmuur nodig. Ovaalvormige zwembaden moeten steeds ingebouwd worden. De spouw tussen aarde en zwembad wordt met 2 cm dikke isolatieplaten en met stabilisé opgevuld. Daarbij wordt de stabilisé niet aangestampt.

 

3 Bodemwerken

Het bad wordt een 15-tal cm breder uitgegraven dan de afmetingen van het zwembad.8-vormige zwembaden. Hou er rekening mee dat de in te werken ondersteuning voor 8-vormige zwembaden, een hoogte heeft van 14 cm voor zwembaden van 1m20 ( 18 cm voor zwembaden van 1m50).Deze ondersteuning moet precies gelijk komen met de beton, of - indien U grondisolatie gebruikt - met de isolatie. Ovale zwembaden : Voor een ovaalvormig zwembad moet een muur worden gemetst aan de rechte zijde van het bad. De muur wordt zo geplaatst dat hij 2 cm breder is dan het zwembad. De ruimte tussen muur en bad zal worden opgevuld met polystyreen of polyurethaan-isolatie van 2 cm. Tijdens het gieten van de betonplaat, wordt een "extra" fundering van 25 cm breed gemaakt waar de steunmuur zal worden gemetst. In het midden van die muur worden 8mm dikke betonijzers geplaats. Vervolgens wordt de muur opgemetst en volgegoten met beton en verstevigd met betonijzer. De hoogte van de muur is een 10-tal cm lager dan de uiteindelijke hoogte van het bad (Later komen bovenop de muur komen nog 6-8 verstevigingshoeken.). Vervolgens wordt op de binnenkant 2cm dikke " Styropoor" isolatieplaten bevestigd, maar de onderste 2 cm moeten vrij blijven (daar komt later het bodemprofiel).

4 Feuter
Na het afwerken van de bodemplaat wordt een feuter gelegd. Gebruik alleen een originele zwembadfeuter, want er kunnen chemische reacties met de folie plaatsvinden.

Leg de feuter open, zorg ervoor dat de stukken netjes aan mekaar aansluiten en niet overlappen en gebruik eventueel kleefband.

5 Bodemprofiel

Voeg de individuele stukken samen en leg het profiel open op de bodem. Voor het sluiten van de zwembadwand kan het zijn dat een profiel moet ingekort worden. Dat segent moet je afvijlen en terug samen voegen. Voor 8-vormige baden moet je ervoor zorg dragen dat de bodemsegmenten precies aansluiten aan de midden-ondersteuning zoals aangegeven op de tekening in de handleiding. Voor een ovaal zwembad: leg de rechte stukken voor de muur, en vervolgens de gebogen stukken. Zorg ervoor dat het geheel perfect symmetrisch is. Voor het sluiten van de het geheel kan het zijn dat een bodemstuk ingekort en afgevijld moet worden.

6 Zetten van de wand
Zet de wand aan de zijde waar de skimmer zal komen. Dit is de richting waarin de wind plaatst en - voor 8-vormig en ovaal bad - het uiterste van het gebogen deel. De witte kant van het bad is de buitenkant. Zorg ervoor dat de uitsnijding van de skimmer bovenaan zit. Rol de wand open en zet hem in het bodemprofiel. Doe dit werk met meerdere personen, en voer het niet uit bij sterke wind. Voeg - op het einde- de twee stukken van het bad samen met het bijgevoegde steekprofiel. Dit moet gebeuren door licht heen-en weer bewegen. De "angeschrachte" zijde van het profiel moet zich naar boven bevinden. 

 

7 Inbouwdelen

Bouw nu de inbouwstukken zoals skimmer, bodemput, inspuitgaten,....

 

8 Bevestiging van de zijwanden

Bij een ovaal zwembad moet je nu bovenop de muur bevestigingshaken zetten, en deze aan het zwembad vastmaken. Op deze manier komt het zwembad een 10-tal cm boven de steunmuur uit.

9 Inhangen van de liner

De liner moet bij een temperatuur tussen de 15 en de 20° worden gelegd. Werk blootvoets tijdens het leggen van de liner. Leg eerst de liner open, daarna trek je hem omhoog en hang hem in het voorziene profiel. Door zachtjes de liner te verschuiven de plooien in de liner wegwerken. Voor een 8-vormig zwembad moet je zeker stellen dat het verstevigingsprofiel bedekt is met feuter.

10 Vullen van het bad met water


Zorg ervoor dat de scheiding tussen bodem en wand daadwerkelijk mooi op de scheiding tussen wand en bodem zitten. Haal de laatste fouten uit de liner. Laat 2 cm water in het bad lopen en corrigeer de liner indien dit nodig zou zijn. Vervolgens mag er water in het bad lopen tot een 10-tal cm onder de inbouwdelen. Bouw lamp, skimmer etc ... pas in als het water 10 cm onder het inbouwdeel staat.

11 Montage van de wandbescherming


Klik de wandbescherming in mekaar en schuif ze over de wand. Mogelijks moet het laatste profiel worden ingekort. Door temperatuurschommelingen kan het gebeuren dat er een kleine tussenruimte tussen de verschillende delen ontstaat.

12 Montage van het afdekplatform


Voor 8-vormige zwembaden moet in de samensmelting van de 2 cirkels bedekt worden met de bijgevoegde bescherming.

13 Montage van spuitkoppen, skimmer, lampen etc ....


De insnijdingen voor de skimmer en de spuitgaten zijn vooraf ingemaakt. Bijkomende gaten moeten voor het leggen van de liner worden gemaakt. Die gaten moeten afgevijld worden en met antiroest worden behandeld.

14 Opvullen van de spouw tussen bad en grond


De spouw tussen bad en grond moet met isolatie en stabilisé worden opgevuld. Het is aan te raden - voor de goede isolatie van het zwembad - om 2 cm dikke isolatieplaten (Styropoor) tegen de wand te plaatsen en vervolgens stabilisé in de spouw te storten. De stabilisé moet in lagen van 30 cm aangebracht worden. De onderste laag moet uitgehard zijn voordat de volgende laag wordt gestort. De stabilisé mag niet hard aangedrukt worden omdat anders het zwembad vervormt. In alle geval moet het bad gevuld zijn met water voordat de stabilisé wordt gestort.

15 Onderhoud


De PVC liner kan met daartoe bestemde producten worden schoongemaakt. Kleine lekken kunnen met speciale kits worden geplakt.

16 Overwintering


Overwintering van het zwembad moet gebeuren volgens de algemeen geldende regels:
Het water wordt op pH 7,2 - 7,6 gebracht en vervolgens wordt er "overwinteringsvloeistof" aan toegevoegd.
Het water wordt weggepompt tot onder de inspuitgaten.
Alle leidingen worden leeggezogen en dichtgemaakt met een stop. In de skimmer en in het zwembad komen daartoe voorziene anti-vriesbeschermingen.

Het is absoluut af te raden het zwembad voor de winter leeg te maken : wind en stijgend grondwater kunne het zwembad zwaar beschadigen.