Waterbehandeling zwembad met zoutelectrolyse

Wat is zoutelectrolyse juist ?

Waterbehandeling door electrolyse systeem is een eenvoudige techniek waarbij het water licht zout gemaakt wordt (3gram/liter).

Het licht zoute water stroomt door een cel , waar het wordt omgezet in Natriumhypochloriet (NaClO = heel verdund javelwater).

Het water ruikt minder naar chloor dan klassiek behandeld water. Dit is van belang bij binnenzwembaden.

Met zoutelectrolyse is het nog steeds nodig om de pH tussen 7,2 en 7,6 te houden



Een zoutelectrolyse systeem transformeert zout (NACl) om in Javelwater (NaClO).

Wat zijn de voordeel van zoutelectrolyse in een zwembad ?

De reactieproducten (van de reactie met chloor en onzuiverheden / bacteriën) zijn anders zijn dan bij chloortabletten. Gevolg : minder irritatie , minder reukhinder

Bij zoutelectrolyse breng je eenmalig het zoutgehalte in het water op ongeveer 0.2- 0.5% (de precieze waarde hangt af van apparaat).

Indien je twijfelt dat deze zoutconcentratie het zwemplezier zou verminderen, kan je 2 tot 2 gram zout in een liter water oplossen, en proeven van het water.

Er zijn zoutelectrolyse toestellen (bv Intex), waarbij je zout in het zoutelectrolyseapparaat toevoegt, en niet in het zwembad.
Het zoutelectrolysetoestel wordt zo geschakeld, dat de filter en het zoutelectrolysetoestel samen stroom krijgen.

De productie van Javelwater door het zoutelectrolysetoestel is volautomatisch.

De zoutelectrolysetoestellen voor opzetzwembaden zijn niet zelfreinigend en vereisen het nodige onderhoud. (reinigen vd cell etc)

Sommige zoutelectrolysetoestellen beschikken over een Chloor-meting en sturing/dosering. Met een dergelijk toestel wordt de zoutproductie automatisch gestopt, wanneer het chloorgehalte het gewenste peil bereikt.